Кожне п’яте яблуко, з’їдене українцем, привезене з Європи

Більше половини фруктів, що продаються в Україні, вирощені за кордоном. Країна колись родючих садів сьогодні не може нагодувати своїх громадян навіть яблуками, пише в свіжому номері український тижневик Кореспондент.

Видання розповідає, що в господарстві Миколи Олійника, керівника господарства Яблуневий сад в селі Шевченкове Черкаської області, немає високих дерев — кожна яблуня досягає максимум 2,5 м у висоту і прикріплена до шпалери — спеціальної жердини, що утримує рослину вертикально. «Це карликовий сад голландського типу, — пояснює Олійник. — За ним зручно доглядати».

Урожай з 1 га фермер збирає зовсім не карликовий — до 40-70 т. «Звичайний «радянський» сад дає 19 т», — уточнює фермер. Йому вдалося досягти високих показників завдяки використанню найбільш врожайних сортів — бельгійського «Джонаголд», голландського «Голден Делішес», чеського «чемпіона» і новозеландської «гали». Кореспондент зазначає, що такі господарства в Україні поки в меншості, а «радянських» садів, де яблука вирощують по-старому, — до 90%.

Та й великі плоди яблуневого саду, такі ж ідеальні, як вирощені в Польщі, вітчизняні покупці, впевнені, що українські яблука повинні бути меншими й гіршими, зазвичай вважають привізним товаром. Фруктовий і овочевий імпорт відчуває себе в Україні, ґрунти і клімат якої, на думку фахівців, особливо хороші для землеробства, більш ніж упевнено.

Навіть в літньо-осінній сезон, коли співвітчизників, здавалося б, повинна щедро обдаровувати сезонною сільгосппродукцією рідна земля, 40% фруктів, що продаються — імпортні, а взимку їх частка зростає до 75%, нещодавно констатував прем’єр-міністр України Микола Азаров. А за статистикою Держкомстату, кожне п’яте яблуко і кожен другий абрикос, з’їдені українцем, привезені з Європи.

Іншими словами, якщо Україна вирощує щорічно 900 тис. т яблук, то Польща, яка поступається їй у природних умовах, — 2,5 млн, а Франція — 1,5 млн т. Причому за роки незалежності, за даними Держкомстату, обсяг зборів вітчизняних яблук скоротився втричі, а фруктів у цілому майже вдвічі — з 3,7 млн до 2,4 млн т на рік.

Источник: AgroNews 

Написать ответ

+